Алергія на сонце: симптоми, причини та як з нею боротися

Article Read Duration 5 хв читання

Алергія на сонце може спричиняти висипку у вигляді червоних пухирців та відчуття свербіння навіть після нетривалого перебування на сонці. Дотримуйтесь цих порад для попередження виникнення алергії на сонце:

  •  - Уникайте перебування на сонці з 11:00 до 16:00.
  •  - Носіть капелюх, сонцезахисні окуляри та сорочку з довгими рукавами.
  •  - Використовуйте сонцезахисні креми широкого спектру дії з SPF 50+.
  •  - Переконайтеся, що ваш сонцезахисний крем захищає від довгих UVA-променів.
  •  - Вибирайте сонцезахисний крем, призначений для чутливої та схильної до алергії шкіри.

ЩО ТАКЕ АЛЕРГІЯ НА СОНЦЕ?

Алергія на сонце (фотодерматоз) — це термін, який використовується для характеристики стану, коли на шкірі з'являється висип після перебування на сонці. Лікарі досі не мають чіткого пояснення, що саме спричиняє алергію на сонце, але припускають, що UV-випромінювання активує речовини в тканинах шкіри, на які реагує імунна система. Унаслідок цього шкіра запалюється (червоніє, свербить або покривається пухирцями).

Найпоширеніша форма фотодерматозу відома під назвою поліморфний сонячний висип (ПСВ). Дещо менш виражена підгрупа поліморфного сонячного висипання — доброякісне літнє сонячне висипання (ДЛСВ). Попри назву, воно не завжди виникає влітку. Поїздка на лижах, обід у кафе на свіжому повітрі навесні або — у дуже чутливих людей — навіть вплив світла через вікно може спровокувати появу невеликих, злегка випуклих червоних плям.

Дізнайтеся більше про симптоми алергії на сонце, різновиди алергічних висипань, на які варто звернути увагу, і, що найважливіше, як із ними впоратися. Спойлер: головне — знати, який сонцезахисний крем вибрати.

СИМПТОМИ АЛЕРГІЇ НА СОНЦЕ

Який вигляд має висип від алергії на сонце?

Алергія на сонце часто стосується стану, відомого як поліморфне сонячне висипання. «Поліморфний» — це той, що набуває різних форм. Це означає, що є кілька типів алергічного висипу від сонця:

  • Найпоширеніший прояв — це скупчення дрібних червоних сверблячих цяток. Вони, як правило, з'являються в зоні декольте, на плечах, руках і ногах, а також на стопах. Обличчя часто не піддається ураженню. Висипання зазвичай з'являються через 12 годин після впливу сонця.
  • У деяких людей з'являються пухирці, які згодом утворюють сухі червоні плями, схожі на екзему. Зрідка червоні плями можуть виглядати як мішені або бульбашки.

ЩО ВИКЛИКАЄ АЛЕРГІЮ НА СОНЦЕ?

Чому в мене з'являються висипання влітку?

Алергія на сонце або поліморфне сонячне висипання спричиняється впливом сонячного світла, особливо ультрафіолетових променів UVA.

Хто страждає від алергії на сонце? На поліморфний сонячний висип страждають до 10% людей. Найчастіше він виникає в таких категоріях людей, як:

  • Жінки у віці від 15 до 35 років, хоча алергія на сонце може розвинутися в кожного.
  • У світлошкірих людей, хоча люди з темнішим фототипом теж можуть мати подібні прояви.
  • Люди, які живуть у менш сонячних регіонах.

Причини алергії на сонце, яких можна уникнути

Деякі ліки, зокрема антибіотики тетрациклінового ряду, можуть викликати алергію на сонце. Деякі випадки алергії на сонце спричинені контактом шкіри з певними речовинами перед виходом на сонце. Це стосується ароматизаторів і навіть лаймового соку. Лікарі вже придумали термін ""опік Маргарити"" для фотодерматиту, спричиненого лаймом. Але першопричиною виникнення алергії на сонце є безпосередньо сонячне світло, особливо промені UVA. Саме тому правильний сонцезахисний засіб є основою будь-якого догляду за шкірою. Щоб дізнатися докладніше, читайте далі...

БОРОТЬБА З АЛЕРГІЄЮ НА СОНЦЕ

Захист від сонця — найефективніший шлях.

Основним методом лікування алергії на сонце є профілактика. Вона передбачає обмеження перебування на сонці, корисні звички для догляду, застосування належно підібраного сонцезахисного крему. Щоб не допустити проявів алергічних рекцій, дотримуйтесь цих простих порад:

  • Уникайте перебування на сонці з 11:00 до 16:00.
  • Носіть захисний одяг, наприклад, капелюхи, сонцезахисні окуляри, футболки з довгими рукавами тощо.
  • Використовуйте сонцезахисні креми з дуже високим ступенем захисту (SPF 50+) і широким спектром дії проти UVB- та UVA-променів.
  • Переконайтеся, що ваш сонцезахисний крем також захищає від довгих UVA-променів (не всі засоби мають таку ефективність).
  • Упевніться, що ваш сонцезахисний засіб підходить для чутливої, реактивної та схильної до алергії шкіри, аби не допустити появу алергічних реакцій.
  • Повторно наносьте відповідний сонцезахисний засіб кожні дві години.

ЧОМУ НЕ ВСІ СОНЦЕЗАХИСНІ ЗАСОБИ ПІДХОДЯТЬ?

Який сонцезахисний крем використовувати від алергії на сонце?

Якщо ви страждаєте на будь-яку форму алергії на сонце, вам потрібно підібрати правильний сонцезахисний засіб. Бренд-партнер дерматологів La Roche-Posay розробляє спеціальні сонцезахисні засоби для людей із такими проблемами шкіри, як алергія на сонце.

АНТЕЛІОС UVA 400 - легкий сонцезахисний флюїд для чутливої шкіри обличчя з дуже високим рівнем захисту від UVB- та дуже довгих UVA-променів із SPF 50+. Запатентована у Франції та виключно для La Roche-Posay, нова розробка – фільтр Мекзорил 400, який забезпечує захист навіть від дуже довгих УФ-променів (частина сонячного спектру 380 – 400 нм), тим самим допомагає захистити клітини шкіри від пошкоджень УФ-променями. Чинить антиоксидантну дію – сприяє захисту від впливу забрудненого повітря та інфрачервоного випромінювання. Для всіх типів чутливої шкіри обличчя, схильної до алергічних реакцій на сонячне випромінювання. Без парфумованих віддушок. Протестовано під дерматологічним контролем на чутливій шкірі.

Дієтичні добавки, що сприяють зменшенню спалахів алергії на сонце Деякі дерматологи припускають, що дієтичні добавки, які містять бета-каротин, нікотинамід (вітамін B3), селен і пробіотики, можуть допомогти зменшити спалахи поліморфного сонячного висипання. Їх потрібно приймати протягом одного місяця перед першим перебуванням на сонці та протягом усього часу дії сонячних променів.

Медичні заходи із запобігання поліморфного сонячного висипання Після того, як стався спалах алергії на сонце, уникайте перебування на сонці, наскільки це можливо, і ретельно користуйтесь сонцезахисними засобами. За умови правильного захисту висип має зникнути самостійно протягом кількох тижнів. Якщо ваша реакція на сонячні промені особливо неприємна, краще звернутися до лікаря або дерматолога, щоб обговорити варіанти вирішення проблеми.

Якщо висип дуже свербить або є болючим, лікар може порекомендувати кортикостероїдний крем. Застосовувати його слід обережно й лише за порадою лікаря. Ніколи не використовуйте кортикостероїди, якщо у вас немає висипання.

Ще одним методом, який може допомогти зменшити прояви алергії на сонце, є фототерапія під наглядом лікаря. Вона передбачає вплив на шкіру контрольованими дозами ультрафіолетового випромінювання для зменшення її чутливості. Процедура проводиться 3 рази на тиждень протягом 4-6 тижнів, зазвичай навесні. Варто зазначити, що багато лікарів уникають цього методу боротьби, оскільки він посилює вплив ультрафіолету впродовж усього життя, що може підвищити ризик розвитку онкологічних захворювань шкіри.

Усі ці методи призначені лише для найсерйозніших випадків і повинні здійснюватися під наглядом лікаря.

Гарна новина полягає в тому, що попри дискомфорт і неприємні відчуття, висип від сонячної алергії зазвичай проходить, якщо ви використовуєте правильний захист, і не залишає після себе довготривалих cлідів.

  1. Hawk, J. (2004). Benign summer light eruption and polymorphic light eruption: genetic and functional studies suggest that a revised nomenclature is required. Journal of Cosmetic Dermatology, 3(3), 173-175.
  2. https://www.nhs.uk/conditions/polymorphic-light-eruption/

ПРАВДА ЧИ МІФ

True-or-false-visual-1

У СОНЯЧНИЙ ДЕНЬ КРАЩЕ ВДЯГАТИ ОДЯГ ТЕМНИХ КОЛЬОРІВ.

ПРАВДА Placeholder

Дійсно, темні та насичені кольори, такі як чорний, темно-синій, червоний або смарагдово-зелений, забезпечують більший захист від ультрафіолету, ніж білий колір та пастельні відтінки. Тож не забудьте взяти з собою одяг темних кольорів, коли збиратиметеся в наступну відпустку!
Дізнатися більше
True-or-false-visual-2

СОНЦЕ КОРИСНЕ ДЛЯ ДІТЕЙ.

МІФ

Дитяча шкіра особливо вразлива до шкідливого впливу сонця. Ось чому педіатри та дерматологи погоджуються, що немовлята та малюки до 3 років взагалі не повинні перебувати під прямими сонячними променями. Після досягнення цього віку потрібно обов'язково використовувати сонцезахисні засоби із широким спектром захисту від ультрафіолетових променів UVA- та UVB-, такі як Антеліос Дермо-Педіатрікс.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-1

ЗАСМАГА МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ПЕРЕДЧАСНОГО СТАРІННЯ

ПРАВДА Placeholder

UVA-промені руйнують внутрішні структурні елементи шкіри, зокрема колагенові та еластинові волокна. Із часом вплив сонця призводить до втрати пружності та еластичності, а також до появи зморшок. UVB-промені також стимулюють нерівномірне вироблення пігменту, що спричиняє появу темних плям і тьмяного тону обличчя. Ці зміни шкіри відомі як фотостаріння.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-1

НЕ ПОТРІБНО ВИКОРИСТОВУВАТИ СОНЦЕЗАХИСТ В ПОХМУРУ ПОГОДУ

МІФ

Навіть у похмурий і дощовий день шкіра піддається впливу ультрафіолетових променів, які поступово спричиняють появу ознак фотостаріння. Щоб захистити шкіру в повній мірі, наносьте сонцезахисний крем щодня, а не тільки тоді, коли тепло й сонячно.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-2

ЧИМ РАНІШЕ ВИЯВИТИ РАК ШКІРИ, ТИМ КРАЩЕ.

ПРАВДА Placeholder

Якщо виявити рак шкіри на ранній стадії, у 90% випадків хвороба піддається терапії. Ось чому обстеження настільки важливе. Періодично відвідуйте дерматолога, щоби стежити за своїми родимками та родимками близьких. І, звісно, не забувайте щодня наносити сонцезахисний крем, щоб захистити свої родимки та попередити рак шкіри.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-3

ДІТИ ВРАЗЛИВІШІ ДО ВПЛИВУ СОНЯЧНИХ ПРОМЕНІВ.

ПРАВДА Placeholder

Безпека на сонці має виняткове значення для дітей, особливо якщо врахувати, що 50-80% ушкоджень, пов'язаних з ультрафіолетовим випромінюванням, виникають у віці до 20 років, і що в 1 з 55 людей, народжених у 2008 році, згодом розвинеться меланома. Але цей ризик можна суттєво зменшити за допомогою належного захисту.
Дізнатися більше

НАШІ СОНЦЕЗАХИСНІ ЗАСОБИ

АНТЕЛІОС — передовий гравець на ринку сонцезахисних засобів. Широкий спектр дії та дуже високий рівень захисту є результатом новітніх клінічних досліджень, що проводилися протягом 25 років, у галузі сонцезахисту та догляду за шкірою, чутливою до сонячних променів.

БЕЗПЕКА ПОНАД УСЕ

Високі стандарти безпеки на рівні міжнародних правових норм щодо косметичних засобів.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% ПРОДУКЦІЇ ПРОТЕСТОВАНО НА ЗДАТНІСТЬ СПРИЧИНЯТИ АЛЕРГІЮ

Дивитися більше
Єдина вимога — жодних алергічних реакцій. При виявленні хоча б одного випадку алергії, ми повертаємося до лабораторій і змінюємо формулу.
laroche posay safety commitment formula protection product head

СТІЙКІСТЬ ФОРМУЛИ УПРОДОВЖ ТРИВАЛОГО ЧАСУ

Дивитися більше
Ми вибираємо максимально надійне паковання і додаємо лише необхідні консерванти, щоб гарантувати незмінну стійкість й ефективність протягом тривалого часу.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ТІЛЬКИ НАЙВАЖЛИВІШЕ В ПОТРІБНІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ

Дивитися більше
Розроблені у співпраці з дерматологами та токсикологами, наші продукти містять лише необхідні компоненти в оптимальній концентрації.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ПРОТЕСТОВАНО НА ДУЖЕ ЧУТЛИВІЙ ШКІРІ

Дивитися більше
Переносимість наших продуктів перевіряється на найчутливішій шкірі: реактивній, алергічній, схильній до акне та атопії, пошкодженій або ослабленій після лікування онкологічних захворювань.