Пігментні плями: Причини, рутина догляду, засоби - La Roche-Posay

Ви маєте пігментні плями на шкірі? Дізнайтеся, чому вони з'являються і як зменшити їх видимість, щоб досягти рівномірного тону шкіри.

Що таке пігментні плями?

З віком у нашому тілі та шкірі відбувається багато змін, наприклад, з'являються тонкі лінії (лінії зневоднення) та зморшки. Ми також можемо почати помічати зміни в кольорі шкіри. Наприклад, коричневі "пігментні плями" - це тип темних плям, які найчастіше з'являються на обличчі та тильних сторонах долонь у людей старшого віку. Сонячні плями (лентіго), які дерматологи називають "пігментними плямами", є різновидом темних плям на шкірі.

Гіперпігментація викликана надлишком та/або нерівномірним розподілом меланіну, природного пігменту, що відповідає за колір шкіри. Пігментні плями або Сонячне лентіго клінічно проявляється у вигляді пласких, чітко окреслених ділянок шкіри різного кольору (темно-коричневого) і розміру (від міліметрів до сантиметрів). Вони виникають на шкірі будь-якого кольору, але, як правило, їх більше на світлій шкірі.

Ці плями зазвичай нешкідливі. На відміну від веснянок, вони не зникають з часом. Насправді вони мають тенденцію ставати темнішими. Ці плями спричинені окиснювальним стресом і змінами в метаболізмі клітин шкіри, і є наслідком, який спричинений впливом ультрафіолету і сонячними опіками. (Окиснювальний стрес означає підвищену присутність речовин, здатних окислювати, що може призводити до пошкодження та запалення шкіри). Будь-який додатковий вплив ультрафіолету зробить ці пігментні плями більш помітними, тому необхідно використовувати всі способи захисту від сонця, включаючи сонцезахисний крем широкого спектра дії з високим ступенем захисту, захисний одяг і головний убір.

Що спричиняє появу пігментних плям?

Навколишнє середовище є основним фактором, що індукує старіння шкіри, особливо коли мова йде про появу пігментних плям.

ЕКОЛОГІЧНИЙ ФАКТОР СТАРІННЯ 1: СОНЦЕ

Сонце є джерелом світла та енергії, але воно також є джерелом шкідливого ультрафіолетового (УФ) випромінення. Вплив ультрафіолетового випромінення типу В (UVB-промені) відомий і про нього повідомлялося протягом десятиліть. Сонячні опіки та пошкодження шкіри - часто обговорювані наслідки. Але UVB-промені - це лише половина справи: Присутні цілий рік, навіть у похмуру погоду, ультрафіолетові промені типу А та інфрачервоні промені проникають глибоко в шкіру, руйнуючи її основні будівельні блоки. Щоб пом'якшити їхній вплив, обирайте сонцезахисні засоби широкого спектра захисту від UVA-UVB-променів, збагачені антиоксидантами, такі як серія ANTHELIOS. Ультрафіолетове випромінення від солярію або ламп також може спричинити пошкодження шкіри.

 

ЕКОЛОГІЧНИЙ ФАКТОР СТАРІННЯ ШКІРИ 2: ЗАБРУДНЕННЯ

Коли мова йде про вплив сонця, шкіра "попереджає" нас, коли ми перевищили межу толерантності, почервонінням, болем і набряком - іншими словами, сонячним опіком. Але такої очевидної реакції на забруднення немає, що робить його набагато підступнішою загрозою для шкіри.
Експерт з екології старіння професор Жан Крутманн провів масштабне дослідження на 400 жінках, половина з яких були мешканками міст, щоб підтвердити вплив забрудненого довкілля на шкіру. Його дослідження показало, що існує прямий зв'язок між рівнем забруднення та ознаками передчасного старіння, причому в міській групі на 20% більше пігментних плям. За словами професора Крутманна: "Екологічні агресори можуть мати прямий вплив на шкіру, провокуючи посилене утворення зморшок". 
Щоб пом'якшити вплив забруднення на шкіру, обов'язково очищайте її двічі на день в рамках вашої рутини догляду за шкірою. Міцелярні води La Roche-Posay ефективно очищують та захищають шкіру від мікроскопічних часток забрудненого довкілля. Ви можете використовувати Мела В3, очищувальний гель-мікропілінг як перший крок, який сприяє вирівнюванню тону та надання сяяння шкірі. Також поцікавтеся у свого лікаря або фармацевта про засоби щоденного догляду з текстурою, що захищає від забруднення, щоб захистити шкіру та запобігти появі передчасних ознак старіння.  

 

СОНЦЕ І ЗАБРУДНЕННЯ: НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДУЕТ, ЩО ПРИЗВОДИТЬ ДО ПОЯВИ ПІГМЕНТНИХ ПЛЯМ І ЗМОРШОК

З'являється все більше доказів того, що забруднення посилює та ускладнює вплив сонячного випромінення на шкіру. У глибоких шарах шкіри окиснювальний стрес руйнує її опорні структури, сприяючи розвитку зморшок.
На поверхні шкіри ультрафіолет і частинки забруднення діють у тандемі, змушуючи клітини, що виробляють пігмент, працювати в надмірному режимі, що призводить до тьмяного або сірого відтінку шкіри, пігментних плям та інших порушень пігментації. Ось чому сонцезахисні засоби Антеліос із захисною, від забруднення, текстурою  - є ефективними проти старіння шкіри, що спричинене впливом факторів довкілля. 
 

Як позбутись пігментних плям?


Хоча пігментні плями іноді можна сплутати з раком шкіри, вони нешкідливі і не потребують лікування. Однак багато людей хочуть зменшити їхню видимість з косметичних міркувань, прагнучи вирівняти тон шкіри або надати їй більш молодий вигляд.

На ринку є багато засобів по догляду за шкірою - у вигляді кремів, лосьйонів і сироваток - які можуть допомогти освітлити або видалити пігментні плями, покращуючи зовнішній вигляд вашої шкіри. Але вся справа в тому, щоб знайти правильне поєднання інгредієнтів і добре перевірених формул. Ртуть - це інгредієнт, якого слід уникати за будь-яку ціну, тоді як такі компоненти, як ретинол або альфа-гідроксикислоти, койєва кислота, вітамін С, азелаїнова кислота та гліколева кислота можуть допомогти усунути пігментні плями.

В лабораторії La Roche-Posay створили продукти, спеціально розроблені для захисту вашої шкіри від старіння під впливом навколишнього середовища, а також для зменшення проявів нерівномірної пігментації.Що стосується усунення пігментних плям, то Сироватка MELA B3 від La Roche-Posay має революційну формулу інтенсивного догляду, яка приносить видимі результати вже за тиждень. Завдяки мультипатентованому інгредієнту Melasyl(Меласил), розробленому після майже двадцяти років досліджень, та унікальному комплексу, що містить 10% ніацинаміду, сироватка перехоплює надлишок меланіну до того, як він встигне залишити на шкірі сліди.Щоденне використання сироватки робить вашу шкіру рівною та сяючою.

Серед інших можливих методів лікування - лазерна терапія або хімічний пілінг. Лазерна терапія, яка зазвичай потребує кількох сеансів, спрямована на знищення клітин, що виробляють меланін, не пошкоджуючи шкіру. Під час хімічного пілінгу на шкіру наносять спеціальний хімічний розчин, який видаляє зовнішні шари, а отже, і потемнілі плями. Ці процедури повинні проводитися тільки ліцензованими фахівцями, наприклад, дерматологами або косметологами.

Як запобігти появі пігментних плям?

Коли йдеться про запобігання появі пігментних плям, захист від сонця та забруднення є абсолютно необхідним. Уникайте перебування на сонці в найяскравіші години дня та обмежте час перебування на відкритому повітрі в ці години. Існують різні типи ультрафіолетових променів - UVB-промені сильніші влітку і досягають поверхні шкіри, в той час як UVA-промені довші, досягають дерми і викликають окисний стрес у клітинах. Більшість захисних кремів мають певний фактор SPF (сонцезахисний фактор), який захищає від UVB-променів. Деякі сонцезахисні креми також захищають від UVA-променів і мають показник PPD (Persistent Pigment Darkening - стійке потемніння пігменту), який є специфічним методом вимірювання захисту від UVA-променів.

Завжди наносьте сонцезахисний крем широкого спектру дії з щонайменше SPF 30 і захистом від ультрафіолету типу А як першу лінію захисту, навіть у хмарну або похмуру погоду. Сонцезахисний крем слід поновлювати кожні дві години (або частіше, якщо ви пітнієте або плаваєте).Подумайте про те, щоб прикрити відкриті ділянки шкіри одягом, і носіть капелюх, щоб захистити обличчя. ANTHELIOS UVMUNE 400 INVISIBLE FLUID SPF50+ SUN від La Roche-Posay забезпечує дуже високий захист широкого спектру (PPD 46, SPF 50+) у зручній формулі флюїду, який є надстійким до води, поту і піску.

Використовуючи як частину щоденної процедури догляду за шкірою разом із Сироваткою MELA B3 та Освітлювальним мікропілінгом MELAB3, Коректор для шкіри MELAB3 від La Roche-Posay подвоює дозу Меласилу для додаткового усунення пігментних плям.Завдяки поєднанню меласилу, 5% ніацинаміду та потужного сонцезахисного фільтру МЕЛА B3 SPF 30 СОНЦЕЗАХИСНИЙ КРЕМ ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ від La Roche-Posay є легким у застосуванні коригувальним захисним засобом для обличчя, шиї та рук, який легко наноситься.Він допомагає захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, а також перехоплює надлишок меланіну, перш ніж він утворює пігментні плями, і все це у приємній оксамитовій текстурі, яка швидко вбирається в шкіру, не залишаючи липкого відчуття.

 

Коли звертатися до дерматолога?

Як кваліфіковані фахівці, дерматологи можуть правильно діагностувати та лікувати стан вашої шкіри. Тому, хоча правильні засоби догляду за шкірою можуть допомогти усунути та запобігти появі пігментних плям, візит до дерматолога також може бути практичним кроком, особливо якщо догляд, який ви використовуєте, не приносить видимих результатів, на які ви розраховуєте.

Якщо ви не впевнені, чи є темні плями на вашій шкірі пігментними, вам варто звернутися до дерматолога. Він може діагностувати це, просто оглянувши вашу шкіру, або провести додаткові дослідження, наприклад, біопсію, щоб виключити інші захворювання. Приходьте на прийом підготовленими, щоб відповісти на запитання про пігментні плями, зокрема про те, коли ви почали їх помічати і чи помітили якісь зміни з плином часу. Сімейний анамнез і ваша власна історія перебування на сонці також будуть корисними деталями, якими ви можете поділитися з дерматологом. 

Обов'язково зверніться до дерматолога, якщо ви помітили, що плями швидко змінюються або темніють, особливо якщо у вас є сімейний анамнез раку шкіри. Пігментні плями іноді можна сплутати з меланомою, найпоширенішою формою раку шкіри. Ви можете ознайомитися з коротким переліком ознак меланоми: асиметрія, межі, колір. Якщо новоутворення більше з одного боку, якщо його межі нерівні, а також якщо воно має множинні або дуже темні кольори, не зволікайте з візитом до дерматолога.

Пігментні плями - звичайний прояв старіння шкіри. І хоча вони абсолютно нешкідливі, знайте, що у вас є кілька варіантів, як зменшити їх появу. Профілактика, в першу чергу у вигляді захисту від сонця, є ключовим фактором. Загалом, розгляньте можливість ретельно розробленої домашньої схеми догляду за шкірою, щоб повернути вашому обличчю молодість і рівне сяйво.

ОЗНАЙОМТЕСЯ З НАШИМИ
ПРОДУКТАМИ

Гама АНТЕЛІОС є першою на ринку засобів для захисту від сонячних променів. Її широкий спектр дії та дуже високий ступінь захисту є результатом більш ніж 25 років сучасних клінічних досліджень засобів для захисту від сонячних променів та шкіри, чутливої до впливу сонця

НАША ВІДДАНІСТЬ
БЕЗПЕЦІ

Більш вимогливі норми безпеки у порівнянні з вимогами міжнародних стандартів щодо косметики.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% ЗАСОБІВ
ПРОТЕСТОВАНІ НА ЗДАТНІСТЬ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Дивитися більше
Обов'язкова умова = відсутність алергічних реакцій
Якщо ми виявиляємо хоча б один випадок, ми повертаємося до лабораторій та продовжуємо роботу над формулою
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ЛИШЕ ДІЙСНО НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ
В ОПТИМАЛЬНІЙ ЕФЕКТИВНІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ

Дивитися більше
Розроблені у співпраці з дерматологами та токсикологами, наші засоби містять лише необхідні інгредієнти в оптимальній ефективній концентрації.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАХИСТ ФОРМУЛИ
ПРОТЯГОМ ТРИВАЛОГО ЧАСУ

Дивитися більше
Ми обираємо упаковку, яка найкраще захищатиме продукт, і мінімальну кількість консервантів, тому гарантуємо незмінну переносимість та ефективність протягом тривалого часу.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ПРОТЕСТОВАНО
НА ДУЖЕ ЧУТЛИВІЙ ШКІРІ

Дивитися більше
Переносимість нашої продукції перевірена на найбільш чутливій шкірі: реактивній, алергічній, проблемній, з атопічним дерматитом, пошкодженій або ослабленій після лікування онкозахворювань.