Мелазма, маска вагітних: Причини, менеджмент, засоби - La Roche-Posay

Ви боретеся з маскою вагітності на шкірі обличчя?
Дізнайтеся про основні причини цього поширеного явища та ефективні способи зменшити його появу. 

Який зв'язок між мелазмою та вагітністю?  

Якщо ви чекаєте дитину або сподіваєтеся завагітніти найближчим часом, прокрутіть далі, щоб дізнатися, як захистити шкіру від темних пігментних плям, відомих як мелазма, або маска вагітних.

Вагітність змушує організм жінки виробляти значно вищий рівень жіночих гормонів (естрогенів), що викликає посилене вироблення меланіну. Це означає, що в перші місяці вагітності жінки особливо схильні до розвитку гіперпігментації на обличчі. Це явище відоме під назвою "маска вагітності", "мелазма" або "хлоазма". Загалом, плями зникають через шість місяців після пологів. Однак ризик рецидиву під час наступної вагітності є високим.

Маска вагітності вражає багатьох жінок, починаючи з четвертого місяця вагітності. До 1/3 жінок схильні до ризику виникнення мелазми. А серед жінок з темнішими фототипами шкіри ризик в 9 разів більше (Passeron & Picardo, 2018).

Гіперпігментація виглядає як знебарвлені, темні плями, особливо на лобі, щоках і над верхньою губою. Ці пігментні плями, як правило, мають відтінок від засмаги до темно-коричневого.

Що викликає мелазму?

Окрім вагітності, мелазма може бути викликана кількома іншими потенційними причинами. Вона може бути викликана надмірним або накопиченим впливом сонця. Прояви мелазми також можуть бути спричинені генетичними факторами. Лікування естрогенами, а також оральні контрацептиви, які впливають на рівень гормонів, є ще однією потенційною причиною. Дисфункція щитовидної залози також може бути пов'язана з мелазмами, хоча цей зв'язок не зовсім зрозумілий. Фотосенсибілізуючі препарати, які роблять шкіру більш чутливою до світла, також можуть впливати на вироблення меланіну і появу цих плям.

Перебування на сонці значно підвищує ризик розвитку маски вагітності. І ми маємо на увазі не лише сонячні ванни у відпустці: Навіть невелика кількість сонячних променів у ясний погожий день може спричинити надмірне вироблення меланіну, що загрожує появою "маски вагітності" або мелазми. Читайте далі поради, як запобігти небажаній засмазі.

Різні проблеми з пігментацією мають різні причини. Починаючи з 30 років, у деяких людей на шкірі з'являється коричневі ділянки шкіри. Причини можуть бути різними:

  • Лентиго - також називається пігментними плямами або темними плямами, якщо це в основному пов'язано зі старінням шкіри. Відоме як сонячне лентиго, якщо викликане регулярним і значним впливом сонця. Виглядають як плоскі, неправильної форми або округлі коричневі плями.
  • Мелазма - зазвичай виникає через гормональний дисбаланс. Це може статися під час прийому певних ліків (наприклад, ліків від епілепсії) або внаслідок перебування на сонці під час вагітності, коли не було застосовано достатнього захисту від сонця. Ця форма зміни кольору шкіри, також відома як "маска вагітності", складається з нерівномірних великих засмаглих або коричневих плям, часто на лобі, щоках або верхній губі. 
  • Постзапальна гіперпігментація (ПЗГ) - виникає після будь-якого запалення шкіри, наприклад, акне. Вона виникає через надлишок меланіну, що виробляється клітинами, які продукують пігмент, - меланоцитами, які стимулюються хімічними месенджерами, що беруть участь у запаленні. Постзапальна гіперпігментація (ПЗГ) - це коричнева пляма, яка з'являється на тому ж місці, де раніше було пошкодження шкіри, наприклад, після загоєння плями або рани.

Сонце, запалення, старіння шкіри та генетика - основні фактори, що впливають на пігментацію шкіри. Починаючи з 30 років, вироблення і розподіл меланіну, пігменту, що відповідає за колір шкіри, може порушуватись. Це означає, що меланін розподіляється в шкірі нерівномірно і накопичується на поверхні. Результат? На шкірі з'являються проблеми з пігментацією, такі як темні плями, мелазма або постзапальна гіперпігментація.

Як зменшити прояви мелазми?

Хоча темні пігментні плями абсолютно нешкідливі, вони можуть бути джерелом стресу, впливаючи на якість життя. Щоб запобігти їх появі та усунути, важливо дотримуватися правильного режиму щоденного догляду за шкірою - це особливо актуально під час вагітності, коли гормональні зміни можуть призвести до збільшення вироблення меланіну. Ось кілька простих порад, які допоможуть зберегти ваш колір обличчя сяючим і рівним:

  • Захищайте шкіру від сонця. Це дуже просто: Захист від сонця допоможе запобігти утворенню мелазми та інших пігментних плям, а також сприятиме їх зникненню, якщо вони вже з'явилися.
  • Не перебувайте на сонці: Ви можете потрапити під сонячні промені навіть у своєму офісі або в машині!
  • Прояви маски вагітності зазвичай зникають спонтанно протягом 6 місяців після пологів, тоді як темні плями можуть бути більш стійкими і потребують цілеспрямованої дії, щоб зникнути. Щоранку та щовечора наносьте засіб проти темних плям, наприклад, сироватку МЕЛА B3 від La Roche-Posay, розроблену дерматологами-експертами для обличчя та шиї.
  • Ваш дерматолог може порекомендувати різні техніки або медикаментозне лікування для корекції темних плям або навіть комбінацію підходів. По-перше, рекомендується сонцезахисний крем і захист від сонця. Потім може бути призначений місцевий догляд, наприклад, дермокосметичні засоби або застосування медикаментозного лікування. У разі відсутності реакції можуть бути рекомендовані хімічні пілінги, лазерні або інші процедури. Після будь-якого підходу дермокосметика є чудовим рішенням для підтримки результатів. 

Це лише верхівка айсберга, оскільки існує багато інших офісних процедур для лікування пігментації, таких як лазер Fraxel, кріотерапія та місцеве лікування, наприклад, гідрохінон. Єдине, що їх об'єднує - це висока вартість, тому обов'язково дотримуйтесь порад з профілактики, наведених у цій статті, щоб запобігти появі пігментації в першу чергу!

Як запобігти появі мелазми? 

Ми вже говорили про це раніше і повторимо ще раз. Уникнення впливу ультрафіолету - це те, про що потрібно думати у повсякденному житті: це не лише проблема пляжу, і вам навіть не потрібно перебувати на вулиці, щоб піддатися впливу ультрафіолету! Зверніть особливу увагу в наступних ситуаціях:

  • На роботі: Якщо ви працюєте біля вікна, швидше за все, ваша шкіра щодня піддається впливу ультрафіолетових променів. Це відбувається тому, що ультрафіолетові промені можуть проходити крізь скло. Оскільки ультрафіолет може викликати появу маски вагітності, а ви можете проводити багато годин на день за робочим столом, це ключовий час для нанесення сонцезахисних засобів і вжиття профілактичних заходів (див. наступний розділ).
  • В автомобілі або в інших видах транспорту: Більшість лобових стекол фільтрують як UVA, так і UVB промені, але бічні вікна, як правило, пропускають UVA. Оскільки ці ультрафіолетові промені можуть викликати маску вагітності (не кажучи вже про старіння і потенційний рак шкіри), важливо захищати шкіру, перебуваючи в автомобілі. Це також стосується подорожей автобусом, поїздом та літаком. 

Профілактика набагато простіша і краща, ніж усунення проявів мелазми і проблем з пігментацією!
Це не означає, що вам потрібно щодня сидіти вдома під замком, але дотримання цих простих правил допоможе вам мінімізувати ризик розвитку мелазми:

  • Щоб захистити обличчя від впливу сонця, носіть капелюх і сонцезахисні окуляри.
  • Захищайте шкіру сонцезахисним кремом із широким спектром дії, щонайменше SPF 30, а в ідеалі - SPF50 (також у засобі має бути присутній захист від UVA-променів) і придатним для використання під час вагітності, наприклад, із серії ANTHELIOS або МЕЛА B3 SPF 30 — СОНЦЕЗАХИСНИЙ КРЕМ ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ від La Roche-Posay, який допомагає захистити шкіру від шкідливих УФ-променів, а також перехоплює надлишок меланіну, перш ніж той утворить темні пігментні плями.
  • Ретельно поновлюйте сонцезахисний засіб кожні дві години.
  • Не піддавайтеся впливу сонячних променів: Ви можете піддаватися впливу шкідливого ультрафіолету навіть у похмурий день або перебуваючи в приміщенні, оскільки UVA-промені проникають крізь скло!
  • Вдома, вранці та ввечері, використовуйте Сироватку МЕЛА B3 від La Roche-Posay для запобігання появі пігментних плям і для корекції темних плям.
 

Який сонцезахисний крем використовувати під час вагітності: не всі згодні з думкою про оксибензон

Під час вагітності потрібно враховувати багато речей. Це час, коли жінка часто задає собі питання про те, що робити, а що ні. Одне з таких питань, яке ви, можливо, ставите собі: Який сонцезахисний крем мені слід використовувати під час вагітності? Чи є сонцезахисні засоби, яких слід уникати? Щоб допомогти вам зробити вибір, ось кілька порад, про які варто пам'ятати:

  • Багато сонцезахисних засобів блокують УФ-промені за допомогою сонцезахисного фільтра оксибензон. Деякі дослідження ставлять під сумнів переносимість цієї хімічної речовини, яка проникає в шкіру і всмоктується в кров. Будьте обережні: Деякі лосьйони для обличчя та тіла з SPF-захистом також містять оксибензон. Якщо ви хочете бути обережними, доки не буде більшої ясності в цьому питанні, уникайте цих продуктів, перевіряючи список інгредієнтів.
  • Обирайте фотостабільний сонцезахисний фільтр з широким спектром захисту від UVA- та UVB-випромінювання, безпечний для використання під час вагітності, наприклад, систему XL-Protect, що міститься в лінійці ANTHELIOS від La Roche-Posay.
  • Бренд La Roche-Posay, що спеціалізується на чутливій шкірі та є експертом у сфері сонцезахисту, створив ANTHELIOS Pigmentation SPF50+: цей тонований захист широкого спектру дії захищає чутливу шкіру, схильну до ризику гіперпігментації, спричиненої ультрафіолетом та видимим світлом, наприклад, маскивагітних та пігментних плям. ANTHELIOS Пігментація SPF50+ збагачений прокерадом, що сприяє вирівнюванню кольору обличчя, а також має заспокійливу дію та антиоксидантну термальною воду La Roche-Posay у складі, щоб ще більше послабити негативний вплив сонячного випромінювання на шкіру.
  • Спробуйте Коригувальний догляд проти темних плям МЕЛА B3 SPF 30 — СОНЦЕЗАХИСНИЙ КРЕМ ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ від La Roche-Posay, який допомагає захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, а також перехоплює надлишок меланіну до того, як він утворює темні плями. 

ДОСВІД ОДНІЄЇ ЖІНКИ ПРО МАСКУ ДЛЯ ВАГІТНИХ І ПРО ТЕ, ЯК ЇЙ ВДАЛОСЯ УНИКНУТИ ЦЬОГО ВДРУГЕ
"ПІД ЧАС ДРУГОЇ ВАГІТНОСТІ Я НЕ ПРИПУСТИЛАСЯ ТИХ САМИХ ПОМИЛОК ІЗ СОНЦЕМ"

Під час першої вагітності Марі її обличчя вкрилося коричневими плямами - на шкірі проявилася маска вагітних. Однак під час другої вагітності Марі подбала про те, щоб зменшити ризик розвитку цього видимого і потенційно неприємного стану, захищаючи себе від сонця. Ось її історія.
"Оскільки у мене світле волосся і світлі очі, я ніколи не думала, що мені загрожує маска вагітних. Як же я помилялася, як я зрозуміла під час поїздки до Бретоні (Франція) на четвертому місяці вагітності".

СИМПТОМИ МОЇХ ПРОЯВІВ МЕЛАЗМИ
"Одного ранку я прокинулася і помітила коричневу лінію над губою, схожу на пляму від кави. Врешті-решт у мене на обличчі з'явилася сильна маска для вагітних! Вона тривала всю вагітність і ще кілька місяців після народження дитини. Минулого року я завагітніла другою дитиною. Під час першої вагітності я наносила сонцезахисний крем, але маска вагітності все одно залишалася. Тому під час другої вагітності я хотіла дізнатися, який сонцезахисний крем мені найбільше допоможе, і вжити всіх можливих заходів обережності!"

МОЄ РІШЕННЯ З МАСКОЮ ВАГІТНИХ
"Я пішла до дерматолога. Вона пояснила, що прояви маски вагітності пов'язані з гормонами, і що я повинна бути особливо обережною на початку вагітності. Вона наполегливо рекомендувала мені уникати перебування на сонці, носити капелюх, сонцезахисний крем із SPF 50 і сонцезахисні окуляри - словом, забезпечити собі якомога більший захист. Я дослухалася до її порад, і маска вагітності більше не з'являлася". 

Звичайно, проблеми з пігментацією шкіри не обмежуються вагітністю. З віком на шкірі може з'явитися багато інших пігментних проблем, таких як темні плями або інші види мелазми (не обов'язково бути вагітною, щоб отримати її!) і постзапальна гіперпігментація. Пам'ятайте, що ці плями на вашій шкірі не є шкідливими, але якщо вони вас засмучують, знайте, що є багато доступних рішень.

ОЗНАЙОМТЕСЯ З НАШИМИ
ПРОДУКТАМИ

Гама АНТЕЛІОС є першою на ринку засобів для захисту від сонячних променів. Її широкий спектр дії та дуже високий ступінь захисту є результатом більш ніж 25 років сучасних клінічних досліджень засобів для захисту від сонячних променів та шкіри, чутливої до впливу сонця

НАША ВІДДАНІСТЬ
БЕЗПЕЦІ

Більш вимогливі норми безпеки у порівнянні з вимогами міжнародних стандартів щодо косметики.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% ЗАСОБІВ
ПРОТЕСТОВАНІ НА ЗДАТНІСТЬ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Дивитися більше
Обов'язкова умова = відсутність алергічних реакцій
Якщо ми виявиляємо хоча б один випадок, ми повертаємося до лабораторій та продовжуємо роботу над формулою
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ЛИШЕ ДІЙСНО НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ
В ОПТИМАЛЬНІЙ ЕФЕКТИВНІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ

Дивитися більше
Розроблені у співпраці з дерматологами та токсикологами, наші засоби містять лише необхідні інгредієнти в оптимальній ефективній концентрації.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАХИСТ ФОРМУЛИ
ПРОТЯГОМ ТРИВАЛОГО ЧАСУ

Дивитися більше
Ми обираємо упаковку, яка найкраще захищатиме продукт, і мінімальну кількість консервантів, тому гарантуємо незмінну переносимість та ефективність протягом тривалого часу.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ПРОТЕСТОВАНО
НА ДУЖЕ ЧУТЛИВІЙ ШКІРІ

Дивитися більше
Переносимість нашої продукції перевірена на найбільш чутливій шкірі: реактивній, алергічній, проблемній, з атопічним дерматитом, пошкодженій або ослабленій після лікування онкозахворювань.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВСІ СТАТТІ
ПРО ТЕМНІ ПЛЯМИ ТА ГІПЕРПІГМЕНТАЦІЮ

placeholder Пігментні плями: Причини, рутина догляду, засоби - La Roche-Posay
Дізнатися більше
placeholder Гіперпігментація: Причини, як позбутися - La Roche-Posay
Дізнатися більше
placeholder Коричневі плями на шкірі: Причини, рекомендації - La Roche-Posay
Дізнатися більше