Коричневі плями на шкірі: Причини, рекомендації - La Roche-Posay

Ви боретеся з темними плямами на шкірі?
Дізнайтеся, що їх викликає і як їх позбутися. Отримайте чистий і сяючий колір обличчя, на який ви заслуговуєте!

У цій статті ми розповімо про темні плями, що це таке, як їх видалити та запобігти появі, а також про те, коли варто звернутися до дерматолога.

Що таке темні плями?

З дерматологічної точки зору, темні плями - це різновид гіперпігментації, або утворення ділянки шкіри, яка темніша за навколишню шкіру. Це викликано надлишком та/або нерівномірним розподілом меланіну, природного пігменту, який надає шкірі колір. Накопичення меланіну може призвести до утворення цих темніше забарвлених плям на поверхні шкіри. Ці темні плями здебільшого розташовані на обличчі, зоні декольте та тильній стороні кистей рук, і зазвичай вони нешкідливі. Вони пов'язані зі старінням шкіри.

L'Oréal вивчає тему пігментації вже понад 20 років у своїх лабораторіях. Ще в 1996 році перша робота полягала в розробці моделі пігментованої реконструйованої шкіри in vitro для отримання знань про механізми індукції пігментації. Наші лабораторії були першими, хто розробив цей тип моделей і показав, що in vitro можна не тільки отримати шкіру різного кольору залежно від походження донора меланоцитів, але й те, що ці моделі можуть реагувати на такі подразники, як ультрафіолетове світло, що призводить до проявів гіперпігментації. 

За останні 20 років було проведено численні дослідження in vitro, а потім і in vivo на людях для оцінки ефективності різних активних інгредієнтів: за 20 років було проведено понад 121 клінічне дослідження в 13 країнах/5 континентах за участю понад 12 000 учасників. Нарешті, в нещодавньому дослідженні з використанням штучного інтелекту наші дослідники охарактеризували старіння шкіри у понад 600 000 жінок європейського та азійського походження, показавши відмінності між цими 2 популяціями в появі гіперпігментації з віком. Таким чином, лабораторії L'Oréal мають багаторічний і солідний досвід дослідження пігментації шкіри у всьому її розмаїтті.

Ознаки нерівномірного кольору обличчя - темні плями, що зароджуються
Причина появи темних плям у меланоцитах - клітинах, що виробляють пігмент у базальному шарі епідермісу. Ці клітини реагують на подразники (наприклад, вплив ультрафіолетових променів), виробляючи надмірну кількість меланіну. Ці надлишкові відкладення меланіну поступово починають підніматися вгору в епідермісі і змінювати однорідність шкіри, але залишаються невидимими, поки не досягнуть поверхні шкіри.

Втрата однорідності тону шкіри - стійкі темні плями
Надлишок меланіну накопичується у верхніх шарах епідермісу.
Темні плями закріплюються на поверхні шкіри і стають видимими.

Довготривала зміна однорідності шкіри - рецидивуючі темні плями
Зменшити темні плями на поверхні епідермісу можна. Однак меланоцити, відповідальні за їх появу, залишаються надмірно активними. Як наслідок, ці плями з'являтимуться знову і знову впливатимуть на якість кольору обличчя.

Що спричиняє появу темних плям? 

Існує багато причин появи темних плям на шкірі, і можна виділити кілька факторів, які впливають на їх появу. Загалом, пігментні зміни можуть мати генетичні причини або бути набутими. Вони також можуть бути пов'язані з прийомом ліків або іншими естетичними процедурами, наприклад, хімічним пілінгом. Інші пігментні розлади можуть бути спричиненими інфекцію. Що стосується темних плям, ми обговоримо основні причини їх появи: вплив сонця, запалення, старіння та гормони. 

Вплив сонця
Пігментні плями або сонячні лентиго утворюються через прямий, тривалий вплив ультрафіолетових (УФ) променів. Вплив УФ-променів (і забруднення) може викликати запальні процеси шкіри, як у вигляді сонячних опіків, так і у вигляді надмірного вироблення вільних радикалів у клітинах шкіри, що потім запускає хронічний запальний процес. Вплив ультрафіолету може прискорити вироблення меланіну. З часом, коли меланін виробляється у високій концентрації, з'являються пігментні плями.

Запалення
Запалення - це імунна реакція організму. На шкірі прояви запалення включають: почервоніння, висип, кропив'янку, пухирі або свербіж. Постзапальна гіперпігментація (ПЗГ) - це тип гіперпігментації, який зазвичай викликається тим, як шкіра відновлюється після запалення. Вона часто вражає обличчя та інші ділянки тіла, що піддаються впливу ультрафіолету, і проявляється у вигляді темних плям на шкірі.

Старіння
Так звані пігментні плями з'являються у віці від сорока до п'ятдесяти років. Це невеликі плями овальної форми з підвищеною пігментацією. Вони викликані окислювальним стресом і змінами в метаболізмі клітин шкіри, таких як меланоцити. Окисний стрес означає підвищену присутність речовин, здатних до окислювання, що призводить до запалення шкіри.

Гормони
Протизаплідні таблетки та деякі ліки, які впливають на гормональний баланс організму, також можуть спричинити появу темних плям, особливо після перебування на сонці. Гормональна активність і гормональні зміни також можуть призвести до появи так званої "маски вагітності", яка з'являється у деяких вагітних жінок (до і/або після пологів).

Типи темних плям

Через різні причини темні плями можуть проявлятися на шкірі по-різному.
Мелазма або хлоазма - це набута світло- або темно-коричнева гіперпігментація, яка виникає на ділянках шкіри, що піддаються впливу сонця, найчастіше на обличчі. Шкіра, уражена мелазмою, має велику кількість меланіну по всьому епідермісу і поширюється на дерму. До 1/3 жінок схильні до ризику виникнення мелазми. А серед жінок з темнішими фототипами шкіри ризик в 9 разів більше. (Passeron & Picardo, 2018)

Як і інші види темних плям, мелазма має кілька потенційних причин. Вона може бути спричинена надмірним або накопиченим впливом сонця. Іншою причиною можуть бути генетичні фактори. Вагітність також може бути фактором, тому мелазму іноді називають "маскою вагітності". Лікування естрогенами та оральними контрацептивами, які впливають на рівень гормонів, є ще однією потенційною причиною. Дисфункція щитовидної залози також може бути пов'язана з мелазмою, хоча зв'язок між ними не зовсім зрозумілий. Фотосенсибілізуючі препарати, які роблять шкіру більш чутливою до світла, також можуть впливати на вироблення меланіну і появу цих темних плям.

Ще один стан, який призводить до появи темних плям, - це актинічне або сонячне лентиго, що виникає під впливом ультрафіолетових променів. Також відоме як "старечі плями" або "старечі веснянки", сонячне лентиго є дуже поширеним явищем, особливо у людей старше 40-50 років. Клінічно сонячне лентиго проявляється у вигляді пласких, чітко окреслених ділянок шкіри різного кольору (темно-коричневого) і розміру (від міліметрів до сантиметрів).  Ці темні плями часто зустрічаються групами, і, як правило, на ділянках шкіри, які найчастіше піддаються впливу сонця: на обличчі або тильній стороні долонь. Вони виникають на шкірі різного кольору, але, як правило, їх більше у світлошкірих людей.

Третя основна категорія темних плям виникає внаслідок післязапальної гіперпігментації, або ПЗГ. Хоча вони з'являються у чоловіків і жінок різного віку, їх частіше спостерігають у молодих людей. Плями можуть залишатися протягом багатьох років. ПЗГ з'являється після так званої "шкірної травми", або пошкодження шкіри. Це може бути наслідком акне, інфекцій, укусів комах, опіків, порізів від гоління або інших травм. Такі процедури, як лазер, пілінг, дермабразія та хірургічне втручання також можуть пошкодити шкіру, що може призвести до появи темних плям. Деякі ліки та запальні захворювання також можуть бути причиною появи темних плям. Темні плями, пов'язані з ПЗГ, особливо часто зустрічаються у людей зі смаглявим кольором шкіри, а ПЗГ є другим за значимістю дерматологічним діагнозом серед афроамериканської популяції (Alexis, Sergay, & Taylor, 2007). 

Як виправити темні плями?

Незалежно від причини, темні плями є дуже поширеним шкірним явищем, яке може мати величезний вплив на якість життя людини. Люди з пігментними станами, такими як мелазма, сонячне лентиго або ПЗГ, часто мають справу з високим рівнем психологічних розладів, включаючи тривогу і депресію, і можуть відчувати дистрес або низьку самооцінку через те, як вони сприймають свою зовнішність. Депресія спостерігається у 13% людей, які живуть з хворими на мелазму. (Dabas et al., 2019). Ці люди також повідомляють про відчуття розчарування, пов'язане з темними плямами, викликаними мелазмою. Звичайно, кожна людина має унікальну перспективу та досвід.

Завдяки багаторічним дослідженням La Roche-Posay розробила засоби догляду за шкірою, які допомагає усунути темні плями. Сироватка МЕЛА B3 від La Roche-Posay, розроблена провідними дерматологами-експертами, містить новий активний компонент для корекції гіперпігментації та усунення темних плям: Melasyl(Меласил). Завдяки цьому мультипатентованому інгредієнту, розробленому після 18 років досліджень, Сироватка МЕЛА B3 є швидшим і сильнішим рішенням для усунення темних плям, що приносить видимі результати вже через тиждень. На відміну від інших засобів для догляду за шкірою, які блокують вироблення меланіну, сироватка перехоплює надлишок меланіну ще до того, як він забарвить шкіру. Революційна формула інтенсивного догляду MELAB3 містить 10% ніацинаміду (форма вітаміну B3) та інші ключові додаткові інгредієнти, які одночасно впливають на всі процеси, що призводять до гіперпігментації. Сироватка МЕЛА B3 робить шкіру рівною та сяючою.

 

Як запобігти появі темних плям?

Коли йдеться про запобігання появі темних плям, одним з найкращих засобів захисту є обмеження перебування на сонці. Уникайте перебування на сонці у найяскравіші та найспекотніші годинами дня, а також обмежте час перебування на відкритому повітрі в ці години. Рекомендується наносити сонцезахисний крем широкого спектру дії з щонайменше SPF 30, який слід наносити перед виходом на вулицю і повторно наносити кожні дві години (або частіше, якщо ви пітнієте або плаваєте). Прикриваючи шкіру одягом або капелюхом, ви також можете захистити її. Пам'ятайте, що ультрафіолет може потрапляти на шкіру навіть у приміщенні, тому захист від сонця актуальний, де б ви не знаходилися.

КОРЕГУЮЮЧИЙ ЗАХИСНИЙ ДОГЛЯД ПРОТИ ТЕМНИХ ПЛЯМ MELA B3 SPF 30 від La Roche-Posay допомагає захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, а також перехоплює надлишок меланіну до того, як він утворює темні плями. Ця коригувальна захисна формула містить меласил і 5% ніацинаміду, щоб вирівняти навіть найстійкіші темні плями та запобігти появі нових. Використовуючи як частину процедури догляду за шкірою разом із Сироваткою MELAB3, Крем MELA B3 SPF 30  від La Roche-Posay подвоює вашу дозу меласилу. Його оксамитова, нелипка текстура робить його ідеальним для використання на обличчі, руках і шиї, і він легко поглинається всіма типами шкіри. В якості першого важливого кроку ви можете використовувати Освітлюючий мікропілінг-гель MELAB3 для очищення шкіри, оновлюючи її з першого ж застосування. Клінічно доведено, що він підходить для всіх тонів шкіри, видаляючи забруднення без подразнення.

Усунення першопричини темних плям також може допомогти запобігти їх появі. Наприклад, якщо мова йде про плями, пов'язані з ПЗГ, зменшення проявів першопричин, таких як акне, екзема або псоріаз, може допомогти запобігти їх появі.

Шукайте засоби для догляду за шкірою з правильними інгредієнтами, які допоможуть запобігти появі темних плям. Основним інгредієнтом, якого слід уникати, є ртуть, а серед інгредієнтів, на які слід звернути увагу, - ретинол або альфа-гідроксикислоти, койєва кислота, вітамін С, азелаїнова кислота та гліколева кислота. 

Коли звертатися до дерматолога?

Хоча правильний догляд за шкірою може допомогти усунути та запобігти появі темних плям, візит до дерматолога також може бути практичним кроком. Якщо засоби, які ви використовуєте, не приносять бажаних результатів, або якщо ви не впевнені в причині появи темних плям, звернення до дерматолога може допомогти вам досягти найкращих результатів. Дерматологи - це фахівці, які володіють знаннями, досвідом і підготовкою, щоб допомогти діагностувати і лікувати стан вашої шкіри. Вони можуть порекомендувати правильну комбінацію методів догляду, незалежно від того, чи включають вони медикаменти, лазерну терапію та хімічний пілінг. Дерматологи можуть допомогти зробити шкіру більш чистою, причому не одним способом.

Пам'ятайте, що темні плями нешкідливі. Однак, якщо ви хочете освітлити їх або запобігти їх появі, обов'язково захищайтеся від сонця і підберіть відновлювальний догляд за шкірою, який допоможе вам у цьому. Почніть із сироватки MELAB3 від La Roche Posay, збагаченої меласилом і ніацинамідом.

ОЗНАЙОМТЕСЯ З НАШИМИ
ПРОДУКТАМИ

Мела В3 — засоби з силою інноваційної* молекули Мелазил для протидії гіперпігментації як ніколи раніше. Рутина догляду ефективна проти пігментних плям, постакне плям та складається з очищувального гелю-мікропілінгу, сироватки-концентрат та крему з SPF30.

*Мультизапатентована молекула Мелазил має новий унікальний механізм дії, а саме: затримує надлишок меланіну перед тим, як він проявиться на шкірі.

НАША ВІДДАНІСТЬ
БЕЗПЕЦІ

Більш вимогливі норми безпеки у порівнянні з вимогами міжнародних стандартів щодо косметики.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% ЗАСОБІВ
ПРОТЕСТОВАНІ НА ЗДАТНІСТЬ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Дивитися більше
Обов'язкова умова = відсутність алергічних реакцій
Якщо ми виявиляємо хоча б один випадок, ми повертаємося до лабораторій та продовжуємо роботу над формулою
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ЛИШЕ ДІЙСНО НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ
В ОПТИМАЛЬНІЙ ЕФЕКТИВНІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ

Дивитися більше
Розроблені у співпраці з дерматологами та токсикологами, наші засоби містять лише необхідні інгредієнти в оптимальній ефективній концентрації.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАХИСТ ФОРМУЛИ
ПРОТЯГОМ ТРИВАЛОГО ЧАСУ

Дивитися більше
Ми обираємо упаковку, яка найкраще захищатиме продукт, і мінімальну кількість консервантів, тому гарантуємо незмінну переносимість та ефективність протягом тривалого часу.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ПРОТЕСТОВАНО
НА ДУЖЕ ЧУТЛИВІЙ ШКІРІ

Дивитися більше
Переносимість нашої продукції перевірена на найбільш чутливій шкірі: реактивній, алергічній, проблемній, з атопічним дерматитом, пошкодженій або ослабленій після лікування онкозахворювань.