Гіперпігментація: Причини, як позбутися - La Roche-Posay

Гіперпігментація - це стан шкіри, який може з'явитися будь-якому віці і на будь-якому типі шкіри.
Пігментні плями, мелазма та темні плями, дізнайтеся про причини та способи їх усунення.

Що таке гіперпігментація?

Гіперпігментація, або нерівномірне забарвлення шкіри, є поширеним явищем. Воно проявляється як темні плями або плями на ділянках шкіри, які найчастіше потрапляють під вплив сонячного випромінювання, такі як обличчя і руки. У цій статті ми розглянемо різні типи гіперпігментації та їх причини. Також ми розглянемо, як можна запобігти гіперпігментації і як зменшити темні плями.

Перед тим, як ми поглибимося в деталі гіперпігментації, давайте поговоримо про пігментацію, або колір шкіри. На колір нормальної шкіри впливає кілька факторів, включаючи васкуляризацію (об'єм кровоносних судин); розподіл меланіну і каротину (природних пігментів); та товщину шкіри.

Меланін є основною складовою кольору шкіри, змішаним з іншими "хромофорами" шкіри, або світлопоглинаючими елементами. Він виробляється клітинами, які називаються меланоцитами, що знаходяться на базальному шарі епідермісу шкіри, на рівні дермо-епідермального з'єднання. Синтез меланіну в меланосомах і їх перенесення до сусідніх кератиноцитів визначає пігментацію або колір шкіри. Тип, кількість, розмір і розподіл меланіну контролюються генетикою та впливом навколишнього середовища, особливо ультрафіолетового випромінювання.

Ви все ще з нами? Тепер, коли ми розглянули основи пігментації шкіри, ми готові досліджувати гіперпігментацію.

Гіперпігментація - це поява ділянки шкіри, яка темніша, ніж оточуюча шкіра. Це спричинене надмірним обсягом та/або нерівномірним розподілом меланіну, який, як вже зазначено, є природним пігментом, що надає шкірі колір. Надмірне накопичення меланіну може призвести до появи кольорових плям на поверхні шкіри. Таким чином, гіперпігментація є формою змін внаслідок гіперактивності меланоцитів. Це може бути наслідком запалення, яке може бути спричинене впливом ультрафіолетового випромінювання або взаємодією між ультрафіолетовим випромінюванням та хімічною речовиною в шкірі (наприклад, гормонами у випадку мелазми або медикаментозного лікування, що призводить до гіперпігментації тощо) або прямим запаленням (у випадку постзапальних слідів від акне, наприклад). Гіперпігментація торкається багатьох людей і може розвиватися з різних причин, що робить її широко поширеною і універсальною. Однак, вона залишається суто індивідуалізованою.
Компанія L'Oréal вивчає питання пігментації вже понад 20 років у своїх лабораторіях. Ще з 1996 року перші дослідження включали розробку моделі пігментованої реконструйованої шкіри in vitro для отримання знань про механізми індукції пігментації. Наші лабораторії першими розробили цей тип моделі та показали, що in vitro можна отримати шкіру різних кольорів залежно від походження донора меланоцитів, а також що ці моделі можуть реагувати на стимули, такі як УФ-випромінювання, викликаючи гіперпігментацію.
Протягом останніх 20 років проведено безліч досліджень in vitro, а потім in vivo на людях, щоб оцінити ефективність різних активних інгредієнтів: більше 121 клінічного дослідження за 20 років в 13 країнах/5 континентах, в яких брали участь понад 12 000 учасників. Нарешті, у нещодавньому дослідженні з використанням штучного інтелекту наші дослідники характеризували старіння шкіри у понад 600 000 жінок європейського та азійського походження, показуючи різниці між цими двома популяціями у вигляді гіперпігментації з віком. Лабораторії L'Oréal мають довгий і надійний досвід у галузі пігментації шкіри в її всій різноманітності.

Ознаки нерівномірної комплекції - Темні плями на утапі утворення
Темні плями починають виникати у меланоцитах, клітинах, які виробляють пігмент в базальному шарі епідермісу. Ці клітини реагують на стимули (наприклад, вплив ультрафіолетового випромінювання), виробляючи занадто багато меланіну. Ці надлишкові відкладення меланіну поступово починають підніматися в епідермісі, змінюючи рівномірність шкіри, але залишаються невидимими, поки не досягнуть поверхні шкіри.

Втрата рівномірності шкіри - Стійкі темні плями
Відкладення надлишкового меланіну досягають верхніх шарів епідермісу. Темні плями встановлюються на поверхні шкіри і стають видимими.

Довготривале порушення рівномірності шкіри - Рецидивуючі темні плями
Можливо зменшити темні плями на поверхні епідермісу. Однак меланоцити, відповідальні за їх появу, залишаються гіперактивними. Внаслідок цього ці плями знову з'являться і знову впливатимуть на якість тону шкіри.

Що викликає гіперпігментацію?

Гіперпігментація може бути викликана різними факторами, і для її виникнення можуть бути відповідальні кілька чинників. Загалом зміни в пігментації можуть мати генетичні причини або бути набутими. Зокрема, вони можуть бути пов'язані з прийомом ліків або аспектами естетичних процедур, наприклад, хімічного пілінгу. Інші порушення пігментації можуть спричинюватись інфекцію. Щодо гіперпігментації, ми розглянемо три основні причини: вплив сонця, запалення, старіння і гормони.

Вплив сонячного випромінювання і гіперпігментація
Сонячні плями або сонячні лентиго утворюються внаслідок прямого, тривалого впливу ультрафіолетових (УФ) променів. Вплив УФ-променів і забруднення може спричинити запалення шкіри, як сонячний опік, а також надмірне вироблення вільних радикалів у клітинах шкіри. Це в свою чергу викликає хронічний процес запалення, прискорюючи виробництво меланіну, що з часом може призвести до появи сонячних плям.

Старіння і гіперпігментація
Поширені у віці від сорока років, так звані вікові плями виникають внаслідок окисного стресу та змін у обміні речовин клітин шкіри, таких як меланоцити, в базальному епідермісі. Меланоцити представляють менше 1% наших епідермальних клітин і більш кількісно представлені на обличчі, ніж на інших частинах тіла. Їх кількість зменшується з віком: ми втрачаємо 10% цих клітин кожні 10 років (Whiteman et al., 1999).

Гормони і гіперпігментація
Протигіпертензивні препарати та деякі ліки, які впливають на гормональний баланс організму, також можуть спричинити утворення темних плям, особливо після тривалого перебування на сонці. Гормональна активність і зміни гормонального фону можуть призвести до появи так званої "маски вагітності", яка впливає на деяких вагітних жінок перед та/або після пологів.

Інші стани і гіперпігментація

Гіперпігментація також може бути симптомом різних захворювань або наслідком медичних процедур. Наприклад, деякі аутоімунні або захворювання шлунково-кишкового тракту, а також ліки, такі як препарати для хіміотерапії чи антибіотики, можуть викликати появу темних плям.

Типи гіперпігментації

Через різні причини темні плями можуть проявлятися на шкірі по-різному. Ми розглянемо три найпоширеніші форми гіперпігментації.

АКТИНІЧНЕ ЛЕНТИГО
Ще один стан, який призводить до появи темних плям, - це актинічне або сонячне лентиго, яке виникає внаслідок впливу ультрафіолетових променів. Сонячні лентиго дуже поширені, особливо у людей старше 40 років, і вони також відомі як "старечі плями" або "старечі веснянки". Темні плями сонячного лентиго плоскі і можуть бути круглої, овальної або неправильної форми. Їх колір і розмір можуть бути різними. Ці темні плями часто з'являються групами, зазвичай на ділянках шкіри, які найчастіше піддаються впливу сонця: на обличчі або тильній стороні долонь. Зазвичай їх більше у світлошкірих людей, але вони трапляються на шкірі з різним кольором шкіри.

ПОСТЗАПАЛЬНА ГІПЕРПІГМЕНТАЦІЯ
Третя основна категорія темних плям - це постзапальна гіперпігментація, або ПЗГ. Ці плями з'являються у чоловіків і жінок різного віку, але частіше у молодих людей, і можуть зберігатися протягом багатьох років. ПЗГ з'являється після так званої "шкірної травми", або пошкодження шкіри. Це може бути наслідком акне, інфекцій, укусів комах, опіків, порізів від гоління або інших травм. Такі процедури, як лазер, пілінг, дермабразія та хірургічне втручання також можуть пошкодити шкіру, що може призвести до появи цих темних плям. Деякі ліки та запальні захворювання також можуть бути причиною появи темних плям. Темні плями, пов'язані з ПЗГ, особливо часто зустрічаються у темношкірих людей, а ПЗГ є другим за значимістю дерматологічним діагнозом серед афроамериканської популяції (Alexis, Sergay, & Taylor, 2007). 

МЕЛАЗМА   
Мелазма або хлоазма - це форма світло- або темно-коричневої гіперпігментації, яка часто зустрічається у жінок, особливо під час та після вагітності. Зазвичай вона проявляється у вигляді великих темних плям на обличчі, хоча інші частини тіла, особливо ті, що піддаються впливу сонця, також можуть бути уражені. Шкіра, уражена мелазмою, має велику кількість меланіну в епідермальному та дермальному шарах. До 1/3 жінок схильні до ризику виникнення мелазми. А серед жінок з темними фототипами шкіри ризик в 9 разів більше(1).  (1) Passeron T, Picardo M. Melasma, a photoaging disorder. Pigment Cell Melanoma Res. 2018;00:1-5.
Handel, A. C., Miot, L. D. B., & Miot, H. A. (2014). Мелазма: клінічний та епідеміологічний огляд. Anais Brasileiros de Dermatologia, 89(5), 771-782. 

Як і інші види темних плям, мелазма може мати кілька причин. Однією з потенційних причин є надмірне або накопичене сонячне опромінення. Темні плями мелазми також можуть бути викликані генетичними факторами. Вагітність також може бути одним із факторів, тому мелазму іноді називають маскою вагітності. Лікування естрогенами або оральними контрацептивами, які впливають на гормональний фон, є ще однією потенційною причиною. Дисфункція щитовидної залози також може бути пов'язана з мелазмою, хоча зв'язок між ними не зовсім зрозумілий. Фотосенсибілізуючі препарати, які роблять шкіру більш чутливою до світла, також можуть впливати на вироблення меланіну і появу таких плям.
 

Як позбутися гіперпігментації?

Гіперпігментація, спричинена мелазмою, сонячним лентиго або ПЗГ, є дуже поширеним шкірним захворюванням, яке може мати величезний вплив на якість життя людини та її впевненість у собі. Кожна людина матиме абсолютно різний, особистий досвід. Пацієнти з пігментними розладами часто стикаються з високою частотою психологічних розладів, включаючи тривогу і депресію. Депресія спостерігається у 13% людей, які живуть з пацієнтами з мелазмою; ці люди також повідомляють про почуття розчарування, пов'язане з їхніми темними плямами, викликаними мелазмою. Багато хто звертається за порадою або лікуванням, коли мова заходить про їхні темні плями.

Першим і найважливішим кроком у лікуванні є визначення причини гіперпігментації. Для цього потрібен детальний анамнез, а також будь-які клінічні дані. Часто корисно проконсультуватися з дерматологом. Він може допомогти визначити, чи проблема є більш косметичною, чи медичною, і як вибрати найкраще лікування. Залежно від причин, депігментація уражень може бути досягнута шляхом втручання на різних біологічних стадіях або процесах. 

Після багатьох років цілеспрямованих досліджень La Roche-Posay розробила нову відновлювальну процедуру догляду за шкірою, яка може допомогти усунути темні плями. Сироватка МЕЛА B3 від La Roche-Posay, розроблена експертами-дерматологами, містить новий активний компонент, який коригує гіперпігментацію та усуває темні плями: Меласил. Завдяки цьому мультипатентованому інгредієнту, розробленому в результаті 18 років досліджень, Сироватка MELAB3 є більш ефективним рішенням для боротьби з темними плямами, що приносить видимі результати всього за один тиждень. У той час як інші засоби для догляду за шкірою, представлені на ринку, блокують вироблення меланіну, ця сироватка перехоплює надлишок меланіну ще до того, як він встигне залишити на шкірі сліди. Революційна формула інтенсивного догляду від MELAB3 містить 10% ніацинаміду (форма вітаміну B3), ще один ключовий інгредієнт, який допомагає будувати кератин для підтримки здоров'я шкіри. Сироватка MELAB3 робить шкіру рівною та сяючою. 

 

Як запобігти гіперпігментації?

Коли йдеться про запобігання появі темних плям, перша загальна порада - обмежити перебування на сонці. Існують різні типи УФ-променів: UVB-промені сильніші влітку і досягають поверхні шкіри, в той час як UVA-промені довші, досягають дерми і можуть викликати окисний стрес у клітинах. Більшість захисних кремів мають певний ступін захисту SPF (сонцезахисний фактор), який захищає від UVB-променів. Деякі сонцезахисні креми також захищають від UVA-променів і мають показник PPD (Persistent Pigment Darkening - стійке потемніння пігменту), який є специфічним методом вимірювання захисту від UVA-променів.я

Уникайте сонця між найяскравішими, найспекотнішими годинами дня і зменшіть час перебування на відкритому повітрі в ці години (хоча пам'ятайте, що ультрафіолет може потрапляти до нас навіть через вікна). Рекомендується наносити сонцезахисний крем широкого спектру дії з щонайменше SPF 30, який слід наносити перед виходом на вулицю і повторно наносити кожні дві години (або частіше, якщо ви пітнієте або плаваєте). Сонцезахисний крем для чутливої шкіри ANTHELIOS UVMUNE 400 INVISIBLE FLUID SPF50+ від La Roche-Posay забезпечує дуже високий захист широкого спектру дії (PPD 46, SPF 50+) у зручній флюїдній формулі, яка є надстійкою до води, поту і піску. Захистити шкіру можна також за допомогою одягу або головного убору. 

Коректор шкіри MELAB3 SPF 30 від La Roche-Posay допомагає захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, а також перехоплює надлишок меланіну, перш ніж він утворює темні плями. Ця коригувальна захисна формула містить меласил і 5% ніацинаміду, щоб вирівняти навіть стійкі темні плями та запобігти появі нових. Використовуючи як частину щоденної процедури догляду за шкірою разом із Сироваткою MELAB3, Крем проти пігментних плям МЕЛА B3 SPF 30 — СОНЦЕЗАХИСНИЙ КРЕМ ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ від La Roche-Posay подвоює дозу меласилу. Його оксамитова, нелипка текстура робить його ідеальним для щоденного використання на обличчі, руках і шиї, і він легко поглинається всіма типами шкіри. Освітлюючий мікропілінг-гель MELAB3 від La Roche-Posay можна використовувати для очищення, видаляючи забруднення без подразнення. Клінічно перевірений на всіх відтінках шкіри, він очищує шкіру з першого ж застосування, роблячи її більш сяючою.

Усунення першопричини появи темних плям також може допомогти запобігти їх появі. Наприклад, якщо мова йде про плями, пов'язані з ПЗГ, усунення першопричини, такої як акне, екзема або псоріаз, може допомогти запобігти їх появі. Також важливо шукати правильні засоби для догляду за шкірою з потрібними інгредієнтами, які допоможуть запобігти появі темних плям. Основним інгредієнтом, якого слід уникати при лікуванні гіперпігментації, є ртуть. Хоча цей інгредієнт використовується в деяких засобах по догляду за шкірою за межами США, він є небезпечним і може мати серйозні наслідки для здоров'я. Інгредієнти, на які слід звернути увагу: ретинол або альфа-гідроксикислота, койєва кислота, вітамін С, азелаїнова кислота та гліколева кислота. 

Розвінчуємо міфи про гіперпігментацію

Існує багато інформації про гіперпігментацію. Ми проконсультувалися з нашими експертами, щоб відповісти на найпоширеніші запитання та розвіяти найпоширеніші помилкові уявлення про гіперпігментацію.

Чи допомагає ретинол при гіперпігментації?
Так, допомагає. Ретинол допомагає зменшити прояви гіперпігментації, прискорюючи оновлення клітин, стимулюючи вироблення колагену та запобігаючи надмірному виробленню меланіну.

Як довго триває гіперпігментація? Чи є вона постійною?
Залежно від причини конкретного випадку гіперпігментації, її зникнення може зайняти деякий час. Для плями, яка на кілька відтінків темніша за ваш природний колір обличчя, може знадобитися від 6 до 12 місяців, щоб вона зникла. Якщо темніша пляма з'явилася в глибоких шарах шкіри, то для її зникнення можуть знадобитися роки. Правильно підібраний догляд може прискорити цей процес, і результати можуть бути помітними вже через місяць. Сироватка MELAB3, збагачена меласилом та ніацинамідом, є швидким та ефективним рішенням для усунення темних плям, що приносить видимі результати вже через тиждень.

Чи стає гіперпігментація темнішою до того, як зникає?
Деякі плями можуть виглядати темнішими до того, як зникнуть. Це відбувається тому, що вони повільно виходять на поверхню під час нанесення засобу або відлущування. 

Чи допомагає сонцезахисний крем при гіперпігментації?
Так, допомагає. Обмеження перебування на сонці та нанесення сонцезахисного крему широкого спектру дії з принаймні SPF 30, пов'язаного із захистом від ультрафіолету, є важливим фактором у запобіганні гіперпігментації.

Висновок

Гіперпігментація зачіпає багатьох людей у всьому світі. Кожна людина, яка живе з тією чи іншою формою гіперпігментації, має індивідуальний, унікальний досвід. Хоча темні плями нешкідливі, вони можуть впливати на психічне здоров'я або самооцінку. Для тих, хто хоче освітлити свої темні плями або запобігти їх появі, важливо захищатися від ультрафіолетових променів і встановити відповідну рутину догляду за шкірою.

Відкрийте для себе революційні засоби для догляду за шкірою на основі меласилу від La Roche Posay вже зараз.

ОЗНАЙОМТЕСЯ З НАШИМИ
ПРОДУКТАМИ

Мела В3 — засоби з силою інноваційної* молекули Мелазил для протидії гіперпігментації як ніколи раніше. Рутина догляду ефективна проти пігментних плям, постакне плям та складається з очищувального гелю-мікропілінгу, сироватки-концентрат та крему з SPF30.

*Мультизапатентована молекула Мелазил має новий унікальний механізм дії, а саме: затримує надлишок меланіну перед тим, як він проявиться на шкірі.

НАША ВІДДАНІСТЬ
БЕЗПЕЦІ

Більш вимогливі норми безпеки у порівнянні з вимогами міжнародних стандартів щодо косметики.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% ЗАСОБІВ
ПРОТЕСТОВАНІ НА ЗДАТНІСТЬ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Дивитися більше
Обов'язкова умова = відсутність алергічних реакцій
Якщо ми виявиляємо хоча б один випадок, ми повертаємося до лабораторій та продовжуємо роботу над формулою
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ЛИШЕ ДІЙСНО НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ
В ОПТИМАЛЬНІЙ ЕФЕКТИВНІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ

Дивитися більше
Розроблені у співпраці з дерматологами та токсикологами, наші засоби містять лише необхідні інгредієнти в оптимальній ефективній концентрації.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАХИСТ ФОРМУЛИ
ПРОТЯГОМ ТРИВАЛОГО ЧАСУ

Дивитися більше
Ми обираємо упаковку, яка найкраще захищатиме продукт, і мінімальну кількість консервантів, тому гарантуємо незмінну переносимість та ефективність протягом тривалого часу.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ПРОТЕСТОВАНО
НА ДУЖЕ ЧУТЛИВІЙ ШКІРІ

Дивитися більше
Переносимість нашої продукції перевірена на найбільш чутливій шкірі: реактивній, алергічній, проблемній, з атопічним дерматитом, пошкодженій або ослабленій після лікування онкозахворювань.